ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİNİN(PEDODONTİ) ÇALIŞMA ALANLARI
KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİ
Koruyucu dişhekimliği, pedodontinin temel taşıdır ve ağızda ilk dişin sürmesiyle başlayıp yaşam sonuna kadar süren bir kontrol/tedavi kavramıdır. Oluşabilecek problemleri erken zamanda tespit edip bunlara önlemler alınması birincil hedeftir, sürekli ve düzenli kontrollerin yapılması başarının anahtarıdır.
Koruyucu dişhekimliğinin anlamı; sorunsuz diş ve çene yapılarına sahip, mutlu, sağlıklı gülebilen, konuşabilen çocuktur.
Aileler için ise; daha kolay, daha ucuz ve daha az zaman demektir.
Önce DİŞİ DeĞİL ÇocUĞU DÜŞÜnmek
Çocuklarda oluşan diş doktoru korkusunun öncelikli sebebi, daha önce yaşanan kötü diş tedavi deneyimleridir (zorla diş çekilmesi, zorla dişine iğne yapılması, iğne ve dolgu yapılırken çocuğa ağrı verilmesi). Çocuk eğer daha önce diş doktoruna gitmediyse bu korku arkadaşlarından, aile büyüklerinden ya da çevresinden duyduklarından da kaynaklanabilir.
Çocuk diş hekimleri (pedodontistler) "önce dişi değil, çocuğu düşün" felsefesi doğrultusunda uygun psikolojik yaklaşımlar ile önce çocuğun sevgi ve güvenini kazanmayı hedefler daha sonra kolaydan zora, kademeli bir tedavi yaklaşımı ile ağrısız bir şekilde diş tedavilerini gerçekleştirmeyi amaçlar.
KORUYUCU ORTODONTİ
Çocuğunuzun süt dişlerinde ileri derecede çürükler varsa, değişme zamanından çok önce süt dişi çekilmiş ise, çiğnemede veya ağzını kapatmada zorlanıyorsa, ağızdan nefes alıyorsa, parmak veya emzik emiyorsa, alt çenesi önde veya geride ise, uyurken dişlerini gıcırdatıyorsa, yüzünde normal olmayan bir görünüm varsa;
çocuğunuzun bir pedodontist veya ortodontist tarafından muayene olmaya ihtiyacı vardır.